Preek 18 - 19 februari 2012

Tags: 

Kaaiendonk is in Carnavalsstemming. Prins Mienus XII heeft de sleutel van de stad gekregen. Hij is dezer dagen de leider van de stad. In Bergen op Zoom het Krabbengat maken we dezer dagen dit gebaar……. Carnaval is een feest. We zijn als mensen allemaal aan elkaar gelijk. We zijn broeders en zusters van elkaar. God heeft ons samen geschapen om er samen iets moois van te maken. Daarom steken we met Carnaval de draak met alle gewichtigheid. De directeur loopt met een boerenkiel. De wasvrouw als prinses. De metselaar als advocaat. De anders chique dame verkleedt zich als schooister. Met Carnaval dansen en hossen we Jan en alleman. Achteraf hoor je de mooiste verhalen. Ik heb Kees nog gezien waarmee ik in dezelfde klas zat op de lagere school. Een ander ontmoet Rietje, waarmee hij vroeger nog gevreeën heeft. En Klaas ziet nog iemand van de voetbal vroeger.

Samen kunnen we dansen, lachen, gelukkig zijn. Iedereen hoort er bij de een die in een rolstoel zit en die ander die nog vrij rondloopt. Geen standjes. Laten we blij en vrolijk zijn. Wij samen Kaaiendonkers. Wij zijn broeders en zusters allemaal kinderen van God. Laten we genieten van het leven, dat God ons geeft, van elkaars vriendschap, trouw en zorg.

God is een liefdevolle Vader, die houdt van ons zoals we zijn. God heeft ons niet volmaakt geschapen, dus kan Hij van ons niet verwachten dat we volmaakt zijn. De een is autistisch, de ander een homo en een derde is lesbisch. De een is gezond en sterk, de ander doof, een derde slecht ziende of humeurig. De een intelligent de ander zwak begaafd. Maar we zijn allemaal broers en zussen om samen iets van het leven te maken.

Laten we elkaar zien en elkaar begroeten met hatsekiedee of alaaf. Dit geeft toch een positieve sfeer als we elkaar allemaal begroeten en hatsekiedee toeroepen.

Als pastoor zie ik in Carnaval heel wat positieve elementen, die ons als katholieken ook dierbaar zijn. Het is een gemeenschapsfeest. We vieren het samen als kinderen Gods. Iedereen is welkom. Er wordt heerlijk de draak gestoken met alle serieuzigheid, met alle standjes.

Als het goed is spreken we het Kaaiendonkse dialect. Dat geeft een vertrouwdheid en een extra band, want alleen de Smulnarren kennen het Kaaiendonkse dialect. Ik hoop dat u echt Carnaval kunt vieren, dat het een verbroedering en verzusterings feest wordt. We elkaar allemaal echt weer eens zien en gelukkig zijn met elkaar.

Ik hoop dat we na Carnaval nog iets van Carnaval vasthouden n.l. de openheid voor elkaar. Allemaal veel plezier met de Carnaval.