Kinderpagina September 2006

Tags: 

Kinderen opgelet: breng je knuffeldier of knuffel mee naar de kerk. Franciscus-viering in de kerk!

Begin oktober vieren we het feest van Sint Franciscus in de kerk. Dat willen we doen vooral met kinderen (ook kleine kinderen vanaf een jaar of 4). Er zijn dan speciale gezinsvieringen waarin we een spannend verhaal over Franciscus vertellen. Franciscus hield erg van de natuur en de mensen. Alle dieren en alle mensen zijn kinderen van God, zei hij. Daarom moeten alle schepselen vrienden van elkaar zijn en goed voor elkaar zorgen. In die vieringen willen we de knuffels en huisdieren van onze kinderen zegenen.

Kinderpagina September 2006

Dus meisjes en jongens opgelet:
breng je (knuffel-)dier mee naar de kerk. Jouw knuffel of huisdier (als het niet te groot is) is van harte welkom bij de viering. Breng ze maar mee! Met al die knuffels en dieren zal het zeker heel gezellig worden in de kerk.

Ken jij Franciscus? Hij leefde in Assisi, in Italiƫ, ongeveer 800 jaar geleden. Als je in zijn geboortestreek op vakantie bent, kun je nog steeds de dorpen en de kerkjes zien waar hij langs trok. Die Franciscus was de zoon van een rijke koopman; hij droeg altijd de duurste en fijnste kleren. Als het kon vierde hij feest; het was een echt feestbeest. En als het moest, ging hij mee oorlog voeren tegen de andere steden in de buurt.
Maar op een dag had Franciscus er genoeg van. "Wat ben ik aan het doen?" dacht hij. "Alles draait om rijkdom en macht. Waarom eigenlijk? Wat is er voor plezier aan om elke dag feest te vieren en dure wijn te drinken? Een heleboel mensen hebben niet eens geld om eten en drinken te kopen. Ik kijk om me heen, ik zie de zon, het water, de vogels, de heuvels, de bomen; alles wat God gemaakt heeft. Dat is pas rijkdom." En Franciscus gooide zijn leven om. Hij gaf zijn mooie kleren terug aan zijn vader, verliet het huis en ging wonen in een vervallen kerkgebouwtje in het veld.
Wat hij daar deed? Elke dag sleepte hij stenen aan om het kerkje te repareren. Hij bad en hij zong. Zijn voedsel bedelde hij bij elkaar door in Assisi de mensen te vertellen over de rijkdom van God. De mensen vonden het vreemd, maar ook mooi en ze gaven Franciscus graag brood. En Franciscus kreeg vrienden, broeders, die op dezelfde manier wilden leven.
Franciscus had een diep respect voor de natuur en de mensen. Hij vond dat alle schepselen kinderen zijn van God: daarom moeten alle schepselen vrienden van elkaar zijn. Zon en maan noemde hij zijn zusters; wind en vuur waren zijn broeders. Franciscus hield van bloemen en planten. In een tijd van oorlogen en kruistochten trokken Franciscus en zijn broeders ongewapend en vrede wensend door de wereld. Hij vond dat we goed moesten zorgen voor elkaar, niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren en planten.

De feestdag van St. Francicus valt precies samen met werelddierendag. Dat is niet toevallig, denk ik. Meer dan anders beseffen wij met werelddierendag dat alle dieren onze vrienden zijn. We verwennen onze huisdieren nog eens extra. We geven ze lekker eten. Want we houden van onze dieren. Het is zo gek nog niet om werelddierendag en de feestdag van Franciscus samen te vieren.

Ook de kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van dieren.
De leeuw is los! Boeken over dieren is dit jaar de naam voor de 52ste Kinderboekenweek. Zo zie je maar weer: dieren zijn heel belangrijk voor de mensen.

De vieringen van Franciscus zijn:
- in de Antoniuskerk op zondagmorgen 1 oktober om 10.00 uur en dan zingen de Flierefluiters.
- in de Corneliuskerk van Den Hout (Thomas) op zaterdagavond 7 oktober om 19.00 uur. Daarna is er limonade en iets lekkers in de kerk.
- in de Mariakerk (Thomas) op zondagmorgen 8 oktober om 10.30 uur. Daarna is er limonade en iets lekkers in de kerk.

Dus is er altijd wel een keertje dat je er bij kunt zijn. En: vergeet niet je knuffel(-dier) mee te nemen. Want dan kunnen we die zegenen.

Tot dan...
Pastor Adrie Lint

Franciscusvieringen zeker geslaagd!

Begin oktober hebben we voor het eerst gezinsvieringen rond Franciscus gehouden: in de Antoniuskerk en de Mariakerk in Oosterhout, en in de kerken van Den Hout, Dorst en Oosteind. Voor de Mariakerk was het zelfs de eerste keer dat er na de verbouwing een gezinsviering werd gehouden. Met voldoening mogen we terugkijken op deze vieringen.
In de Antoniuskerk kwamen op zondag 1 oktober 2006 zo'n 60 kinderen bijeen met hun ouders en familie. Het was dus een drukke viering en met veel kleinere kinderen ook een heel levendige viering. Het altaar was mooi versierd met een grote boot vol dieren. Op de knutselmiddag voorafgaande aan de viering hadden een veertigtal kinderen tekeningen gemaakt van dieren en ze ingekleurd. Het was dus een kleurig geheel. Het werd een echte beestenboel toen alle kinderen hun knuffeldieren bij deze boot gingen zetten. Knuffels in alle mogelijke maten hadden ze meegebracht. Als pastor had ik ook mijn eigen oude knuffelbeer meegenomen. En gelukkig waren er ook echte huisdieren bij. Konijnen, een cavia, een muisje met een wit vlekje op de neus en zelfs een hond, die keurig tijdens de viering stilletjes in het gangpad bleef zitten.
Alle kinderen mochten in het eerste deel van de viering helemaal vooraan komen zitten. De koster had daar een paar banken neergezet en matten neergelegd. Vooraan konden de kinderen dus alles goed zien en meemaken. Ook de kinderen van het kinderkoor gingen er bij zitten. Met aandacht werd er geluisterd naar een verhaal van Sint Franciscus en een enge, wilde wolf. Franciscus durfde aardig te zijn voor de boze wolf. Hij werd een vriendje van de wolf met als gevolg dat de wolf vriendelijk werd. Ook in het bijbelverhaal dat ik vertelde kwam die boodschap terug: als je aardig en vriendelijk bent voor een ander, wordt de wereld vriendelijker. Daarna gaven alle kinderen aan elkaar een knuffel. Er hing een ontspannen en liefdevolle sfeer. En dat nodigde ook alle grote mensen uit om elkaar eens een (voorzichtige) knuffel te geven. En toen kon ieder het aan den lijve ervaren: Gods Geest zet aan tot liefde!
Na de Communie werden alle huisdieren en knuffeldieren, maar natuurlijk ook de kinderen en alle mensen gezegend met het water van ons geloof. Dat wij mensen liefdevol mogen omgaan met elkaar en met alle dieren. Dat was de eenvoudige, maar tegelijk ook indringende boodschap uit deze viering. Dankzij de medewerking van het kinderkoor, de dirigente en de ouders van de knutselmiddag is het een inspirerende en geslaagde viering geworden.

Bedankt, pastor Adrie Lint.