Kinderpagina September 2005

Tags: 

Over een paar weken is het pas dierendag (4 oktober). Toch wil ik nu al iets vertellen over dierendag. Deze dag hebben we te danken aan Sint Franciscus. Franciscus was de zoon van een rijke man. Hij verkocht een heleboel dure spullen van zijn vader en gaf het geld aan de armen. Zijn vader werd heel boos en Franciscus liep weg. Het bleek dat hij goed met dieren op kon schieten. Er werd zelfs gezegd dat hij met de dieren kon praten. Zo ontstond honderden jaren geleden het volgende verhaal.

Franciscus en de wolf
In Gubio, een klein dorpje, spelen kinderen lekker buiten. Hun vaders zijn herders. Ze zijn met de schapen op pad. 's Avonds komen ze terug en zetten ze de schapen op stal. Een vredig plaatje zou je zeggen.
Maar sinds een paar maanden is het niet meer zo vredig. Een wolf schrikt het dorpje Gubio al een tijdje op. Hij steelt schapen en lammetjes en soms rooft hij ze zelfs uit de stal. Hij jaagt de kinderen de stuipen op het lijf. Gelukkig konden ze tot nu toe telkens net op tijd weg komen en zijn er nog geen ongelukken gebeurd. Maar vredig is het echt niet meer in Gubio.
Op een dag verschijnt er een man in Gubio. Hij ziet er armoedig uit, hij draagt bedelaarskleren en meer dan een stok heeft hij niet bij zich. Toch heeft hij iets vertrouwds. Hij noemt zich Franciscus.
De mensen vertellen hem over hun problemen met de wolf. Hij zegt meteen: "Wacht maar, ik zal wel eens met hem gaan praten". De dorpsgenoten kijken elkaar aan: praten met een wolf?
Na een uurtje komt Franciscus terug. De wolf loopt naast hem, met zijn staart tussen zijn poten. "Tja", zegt Franciscus, "de wolf wil best stoppen met stropen, zegt hij. Maar hij moet natuurlijk wel te eten hebben. Dus als jullie daarvoor kunnen zorgen, dan heb je geen last meer van hem".
Zo gebeurt het. De mensen van Gubio leggen elke dag wat eten klaar. En de wolf valt hen niet meer lastig. Sterker nog, hij speelt met de kinderen en beschermt de schapen. En als hij na vele jaren sterft, begraven de mensen hem. Ze gaan hem zelfs missen.

Kinderpagina September 2005 1

Franciscus is gestorven op 4 oktober en daarom vieren we op deze dag, dierendag. Een dag, dat we extra aardig zijn voor onze dieren, waarmee we vredig samen leven.

Hier vindt je nog twee rebussen over dieren. Kun je ze oplossen?

Kinderpagina September 2005 2

Kinderpagina September 2005 3