Dagkapel

Tags: 

Intentieboek
Op initiatief van diaken Stefan Lange is er op 24 oktober 2018 een lessenaar met daarop een intentieboek in de dagkapel geplaatst. Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen hierin hun intentie schrijven.
Elke woensdagmorgen wordt door een medewerker van het secretariaat van Antoniushuis ‘De Vinder’ het boek uit de kapel gehaald en op het altaar in de kleine kerkzaal gelegd. Daar worden de intenties van de afgelopen week voorgelezen tijdens de woensdagochtendviering van 9.00 uur. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een intentie te noteren.

Grote schoonmaak
De dagkapel van de gesloten Sint-Antoniuskerk is de hele week, met uitzondering van zondag, te bezoeken. Velen maken er gebruik van om bij Maria een kaarsje of lichtje aan te steken. Om gewoon even uit te rusten op de kerkbank bij Maria of stil te zijn in de kapel. Zelfs in de wat koudere maanden is de kapel voor velen een plek om te bezoeken.
Voorafgaand aan de plaatsing van de lessenaar met intentieboek is de kapel grondig schoongemaakt. Een voormalig interieurverzorgster van de Antonius is enkele dagen bezig geweest. Spinnenwebben zijn verwijderd; muren, kleden en de vloer zijn schoongemaakt. Ook van het ijzeren plateau voor Maria is het overtollige kaarsvet verwijderd. Het voorportaal is in deze schoonmaakactie ook onderhanden genomen. Sinds de sluiting van de Sint-Antoniuskerk op 31 december 2016 was er geen stofzuiger meer in de dagkapel geweest.

Antoniuskaarsen
Sinds enige tijd zijn er in de dagkapel kaarsjes verkrijgbaar met daarop een afbeelding van de Heilige Antonius van Padua. Loopt u maar eens een keertje binnen. Dan kunt u het zelf ook zien en er eentje aansteken.

Geschiedenis
In 1998 werd een begin gemaakt met de ombouw van de oude, niet meer in gebruik zijnde doopkapel. Sinds eind november 1998 is de dagkapel een feit. U gaat door de hoofddeur en in de hal neemt u de deur rechts. De dagkapel van de Antoniuskerk is geopend van Maandag tot en met Vrijdag van 9 uur tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur m.u.v. maandag- en woensdagmiddag. Zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Zondag van 9.30 uur tot 10.30 uur. Er ligt een gedenkboek met de jaargetijden van overleden parochianen, een spreuk of een ge-bedje, de heilige van de dag. Er hangt een icoon van de heilige Drie-eenheid. U kunt er even zitten of knielen. Er is gelegenheid om een kaarsje bij Maria aan te steken. Door het hek heeft men een kijkje in de kerk.

De dagkapel kan ook worden ingericht als rouwkapel. Er ligt dan een overledene opgebaard. De kapel is in dat geval niet geopend. U wordt hierop attent gemaakt door een bordje op de kerkdeur.