Zwijgen voortaan de klokken van de Sint-Antoniuskerk?

Tags: 

Tot nu toe waren de klokken van de Sint-Antoniuskerk nog elke donderdag te horen als zij opriepen om naar de viering van 19.00 uur in de kerkzaal te komen. Soms waren zij ook te horen om 18.30 uur tot 18.40 uur als een parochiaan van de Antoniusgemeenschap was overleden. Het zogenaamde overluiden. In de 20e eeuw gaven de luidklokken ook het tijdstip van de hele en halve uren aan.
Hoe het in de toekomst gaat met de 3 luidklokken in de toren van de Antoniuskerk is nog niet duidelijk.
Wel duidelijk is dat de klokken een lange geschiedenis kennen. Bij het gereedkomen van de Antoniuskerk in 1908 was de toren van de kerk niet af. Eigenlijk kon je niet van een toren spreken. De nok van het middenschip van de kerk was hoger dan de toren.
Daarom werd de luidklok die het tijdstip van de mis aangaf toen in het vieringtorentje gehangen. Daar hing de klok tot 3 februari 1943. Toen werd de 300 kg zware bronzen klok, op last van de Duitse Wehrmacht, uit de vieringtoren gehaald door een Limburgse NSB-aannemer om omgesmolten te worden voor de oorlogsindustrie.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam pastoor Van Loon op het idee om de jeugd van de Voorhei de afgeschoten munitie, die in de wijk en in Oosterhout te vinden was, te laten verzamelen. Van de gevonden hulzen werd een nieuwe klok gegoten van 200 kg: de Antoniusklok. De klok werd weer in de vieringtoren gehangen.
Op de Antoniusklok staat te lezen: ‘Uit de hulzencollecte door de schooljeugd ter eere van St. Antonius 1945’

In 1959 werd de toren van de Sint-Antoniuskerk verhoogd tot 32 meter. Het was nu een echte klokkentoren. De Antoniusklok kreeg een plaats in de toren.
In 1960, bij het gouden priesterfeest van pastoor Van Loon, werd de 500 kg wegende Vredesklok in de toren gehangen evenals de 300 kg wegende Mariaklok.
Bij het begin van de weekenddiensten werden alle drie de klokken geluid. Maar tijdens de veertigdagentijd alleen de Mariaklok.
Bij het overluiden, avondwakes en uitvaarten werd de Vredesklok geluid.
Bij een doop hoorde men de Antoniusklok klinken en voor een huwelijksviering hoorde men alle drie de luidklokken.

Zwijgen voortaan de klokken van de Sint-Antoniuskerk? Zijn ze niet meer te horen in de Voorhei en De Heilige Driehoek? We weten het niet maar alle klokken van de Antonius zijn wel te horen via het internet.
Op 17 oktober 2015 omstreeks half 4 heeft namelijk Leander Schoormans geluids- en video-opnames gemaakt van de drie klokken die zich in de kerktoren bevinden en deze op Youtube geplaatst. Eerst ziet en hoort u het sologelui van de klokken. Daarna volgt het volgelui. Alle klokken zijn dan tegelijk in bedrijf. U kunt de opnames zien en horen door op onderstaande link te klikken of die te kopiëren en in de adresbalk te plakken.

https://www.youtube.com/watch?v=4QmHBPOaLIM