Allerzielen 2023

Tags: 

Allerzielen 2023 dubbel goed bezocht

Buiten was het koud De regen viel met bakken uit de lucht. De wind trok aan de bladeren van de bomen. In de kleine kerkzaal van het Antoniushuis was het warm. Er klonk stemmige muziek. Er stonden kaarsen met een kaartje klaar waarop de naam van de overledene was gekalligrafeerd. Er waren foto’s van de overledenen van het afgelopen jaar aanwezig. Zij allen hadden een band met de Sint-Antonius.
Ondanks het bar slechte weer waren van 10.00 – 16.00 uur 52 personen gekomen om een kaarsje voor hun dierbaren aan te steken aan de paaskaars.

Om 19.00 uur was er een drukbezochte eucharistieviering met als voorganger pater C. Maas SVD. De Antoniuszangers waren aanwezig om, onder leiding van dirigent Theo Michielsen, de liederen ten gehore te brengen.
In de viering werden alle 24 namen genoemd en werd voor ieder van hen een kaars aangestoken aan de paaskaars.
Er moesten stoelen worden bijgezet om iedereen een zitplaats te geven. 55 personen waren aanwezig in de dienst.
Er waren die dag veel complimenten over de sfeervolle aankleding van de kerkzaal en de dienst om 19.00 uur. Deze zijn inmiddels doorgegeven aan de bloemversiergroep van de Sint-Antonius en De Antoniuszangers.

Allerzielen 2023 in de kerkzaal

Zoals ieder jaar wordt ook dit jaar weer een gedachteniskapel ingericht in de kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’. Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur kan men daar op 2 november terecht om een kaarsje aan te steken voor een dierbare overledene. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken.

’s Avonds om 19.00 uur is er een Eucharistieviering gewijd aan Allerzielen. De overledenen van het afgelopen jaar worden bij naam genoemd. Voorganger is C. Maas SVD. De Antoniuszangers verzorgen de gezangen.
Na afloop bestaat zoals gebruikelijk de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te gebruiken en even na te praten.

Allerzielen 2022 goed bezocht

De kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ was sfeervol ingericht. Voor de nabestaanden van de overledenen van het afgelopen jaar stond een Antoniuskaars met naamkaartje gereed. Er was een foto van de overledene te zien. Zij hadden een band met de Sint-Antonius. Wij als parochiekern willen hun naam niet vergeten en hen in onze gedachten herinneren.

Wij hebben speciaal herdacht:

Ton van Bekhoven - 77 jaar
Zr. Agnes Oprins – 83 jaar - norbertines Sint-Catharinadal
Zr. Hannah Drost van Spaandonk – 97 jaar - benedictines O.L.V. Abdij
Zr. Dymphna Bulkmans – 101 jaar - benedictines O.L.V. Abdij
Drik Timmermans – 89 jaar
Koos Kuijpers – 84 jaar
Ad Oomens – 79 jaar
Ari Huijben – 73 jaar
Zr. Clara van Liemt – 94 jaar - benedictines O.L.V. Abdij

Ongeveer 50 personen brachten een bezoek aan de Antoniuskerkzaal. Velen waren blij verrast door de aandacht die de Antoniuskern elke keer weer aan de overledenen schenkt. Sommigen maakten gebruik van de gelegenheid om een kopje koffie of thee te gebruiken en herinneringen op te halen aan hun geliefde.

Zo wil Antoniushuis ‘De Vinder’ een plaats van ontmoeting zijn. Niet alleen in goede tijden maar ook op die momenten dat iemand het moeilijk heeft en behoefte heeft aan een luisterend oor.

Allerzielen 2022

Antoniushuis ‘De Vinder’ is een plek die voor eenieder wat wil betekenen op belangrijke momenten. En Allerzielen is zo’n moment om de ander nabij te zijn.

Daarom wordt u op woensdag 2 november a.s. in de gelegenheid gesteld om een Antoniuskaars of lichtje aan te steken voor uw overleden familielid, bekende of kennis. Even een stil moment; in gedachten zijn bij uw geliefde die er niet meer is.
Want woensdag 2 november, Allerzielen, staat in het teken van het herdenken van de overledenen. Hun namen worden genoemd om zo de herinnering aan hen levend te houden.

Iedereen is welkom. U kunt gewoon binnenlopen. Aanmelden is niet nodig.
Medewerkers van het Antoniushuis zijn van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig om u te verwelkomen, de weg te wijzen naar de sfeervol ingerichte kerkzaal of u te woord te staan.
Voor wie dat op prijs stelt is er de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken.

Antoniushuis ‘De Vinder’, Sint-Vincentiusstraat 113 A te Oosterhout gelegen links van de [gesloten] Sint-Antoniuskerk.
Het parkeren op het kerkplein is gratis.

Allerzielen 2021 - terugblik

Op 2 november 2021 was er in Antoniushuis ‘De Vinder’ de mogelijkheid om de overledenen te herdenken.
In een sfeervol ingerichte kerkzaal stond, voor de verschillende overledenen van het afgelopen jaar, een kaars met hun naam. Ook was een foto van elke overledene te zien. Dit alles was door vrijwilligers van de Antoniuskern verzorgd. Deze overledenen hadden een band met de Sint-Antoniuskern. We willen aan hen blijven denken op gepaste tijden, zodat we ze niet vergeten.

Wij hebben herdacht:

Peter Rutgrink
Jan van Zon
Zuster Imelda van der Staak (Norbertines Catharinadal)
Wil Derksen
Anneke Loonen- Stadhouders
Harry van der Avoird
Sjaan Peemen- Loonen
Riet van Wanrooij- Marijnissen
Zuster Lucia Wessels (Benedictines OLV Abdij)
Henny van Bijnen- van der Steenoven
Pater Nico Wesselingh (Benedictijn Sint-Paulusabdij)
Ad Kouwelaar

In alle rust en met stemmige muziek kon men stilstaan bij hun overlijden. Ruim 45 mensen maakten hier gebruik van. Zo wil Antoniushuis ‘De Vinder’ laten zien dat het een plek is om wat te kunnen betekenen voor mensen op belangrijke momenten. En dat wordt steeds zeer gewaardeerd.

Allerzielen 2021

De Antoniuskerkzaal wordt weer door de werkgroep Bloemenverzorging sfeervol versierd. Er zal stemmige muziek te horen zijn. U kunt de hele dag binnenlopen. Iedereen is welkom. Aanmelden is niet noodzakelijk. Medewerkers van het Antoniushuis zullen de hele dag aanwezig zijn om u te verwelkomen, de weg te wijzen of om u te woord te staan.
Want dinsdag 2 november, Allerzielen, staat in het teken van het herdenken van de overledenen. Hun namen worden genoemd en de herinnering aan hen wordt zo levend gehouden.

U wordt in de gelegenheid gesteld een kaars of lichtje op te steken voor uw overleden familielid, bekende of kennis. Neem gerust plaats op een van de gereedstaande stoelen. Even een stil moment in gedachten zijn bij uw geliefde, die er niet meer is. De goede momenten herinneren.

Bij binnenkomst graag de handen ontsmetten.
Als u verkouden bent, kunt u beter niet komen. Bij twijfel kunt u een zelftest doen.

Antoniushuis ‘De Vinder’, Sint-Vincentiusstraat 113 A, Oosterhout is gelegen links naast de [gesloten] Sint-Antoniuskerk achter het groene hek.

Allerzielen 2020 - terugblik

Op 2 november 2020 was er in Antoniushuis ‘De Vinder’ een mogelijkheid om overledenen van het afgelopen jaar te herdenken.
In een sfeervolle, ingerichte kerkzaal, die door vrijwilligers van de Antoniuskern verzorgd was, stonden voor verschillenden overledenen van het afgelopen jaar een kaars met naam. Deze overledenen hadden een band met de Sint-Antoniuskern.

Wij hebben herdacht:

Zuster Marcella Antonia van den Akker (Benedictines O.L.V. Abdij)
Rea van den Heijkant-Prinse
Sophie Laurijssen
Pater Adriaan Putters (Vroegere Benedictijn uit de Sint-Paulusabdij)
Zuster Elisabeth Janssens (Norbertines Catharinadal)
Jos Kuipers
Gonja van Gorp
Harry de Valk O.P. (oud-pastoor Sint-Antonius)
Louis van Biezen
Corry Willart
Toon Willart

Ruim 30 mensen maakten hier gebruik van. In alle rust en met stemmige muziek kon men stil staan bij hun overlijden. Daarnaast hebben nog eens 20 mensen in de dagkapel van de Antoniuskerk hun overledenen herdacht door een kaars aan te steken en even stil te zijn. In de kerkzaal lieten ook twee collages zien van wie we de afgelopen jaren afscheid hebben moeten nemen. We willen aan hen blijven denken op gepaste tijden, zodat we ze niet vergeten. Zo wil Antoniushuis ‘De Vinder’ laten zien dat het ook een plek blijft om wat te kunnen betekenen voor mensen op belangrijke momenten. En dat wordt nog steeds zeer gewaardeerd.

Vooraankondiging Allerzielen 2020

maandag 2 november, de tweede dag van november staat jaarlijks in het teken van herdenken wie is overleden. Namen worden genoemd en herinneringen worden zo levend gehouden. Ook dit jaar is de kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ weer van 10.00 tot 16.00 uur open.

Door de coronamaatregelen is het wel een beetje anders dan u gewend bent. Bij verkoudheidsklachten kunt u beter thuis blijven. U wordt verzocht bij binnenkomst uw handen te ontsmetten. U wordt vriendelijk verzocht een mondmasker te dragen in ‘De Vinder’. Volg de aangebrachte looproute. Voor u plaats neemt op een van de op 1.50 m afstand geplaatste stoelen, wordt u in de gelegenheid gesteld om een kaarsje of lichtje op te steken voor uw overleden familielid, bekende of kennis. Een stil moment. In gedachten zijn bij de geliefde die er niet meer is. De goede momenten herinneren.

De Antoniuskerkzaal is door de werkgroep Bloemverzorging sfeervol versierd. Er klinkt stemmige muziek. U kunt de hele dag binnenlopen. Iedereen is welkom. Aanmelden is niet noodzakelijk. Medewerkers van het Antoniushuis zijn de hele dag aanwezig om u te verwelkomen, de weg te wijzen of om u te woord te staan.

Antoniushuis ‘De Vinder’, Sint-Vincentiusstraat 113 A te Oosterhout is gelegen links naast de [gesloten] Sint-Antoniuskerk achter het groene hek.

Allerzielen 2019 - terugblik

Jarenlang was onze, nu gesloten, Antoniuskerk op 2 november de gedenkplek om de overledenen te herdenken. Voortaan gebeurt dat op gepaste wijze in de kerkzaal van het Antoniushuis.
Op zaterdag 2 november was er voor de derde keer gelegenheid om in de grote kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ voor een dierbare een kaarsje of lichtje aan te steken aan de Paaskaars. Alleen zijn met je gedachten bij de overledene. Even stil zijn en aan de mooie herinneringen denken. Naar rustgevende, stemmige muziek luisteren.
73 personen hebben, verspreid over de hele dag, hun dierbaren herdacht. Het was een warm gebeuren, dat deze mensen goed heeft gedaan.
Velen maakten ook gebruik van de gelegenheid om een kopje of thee te drinken en na te praten. Soms kwamen dan de emoties naar boven. Het doet je echter goed om de naam van je dierbare te noemen. Zo blijft wie je liefhad leven over de dood heen.
Daar is Antoniushuis ‘De Vinder’ ook voor om gelegenheid te bieden voor de zorg en het welzijn van mensen. Niet alleen met Allerzielen maar het gehele jaar door. Iedereen altijd van harte welkom

Over Allerheiligen en Allerzielen

Tweeduizend jaar geleden begon bij de Kelten het nieuwe jaar op 1 november, de eerste dag van de winter. Voor hen was de winter een angstige tijd. Er was weinig te eten en de zon liet zich steeds minder zien. In het donker hadden de kwade machten vrij spel. De mensen dachten dat het donker het zou winnen van het licht. Om het licht terug te krijgen offerden ze van de oogst, appels, noten en pompoenen. Op 31 oktober werd de god van de doden vereerd. Op die avond keerden de geesten van de overledenen terug om de levenden bang te maken. Door zich te verkleden als geraamte of spook hoopten de mensen dat de geesten op een dwaalspoor gebracht zouden worden.
Toen het christendom in Engeland kwam moesten de Keltische, heidense feesten verdwijnen. Maar dat gaat niet zomaar. Daarom gingen de kerken, in de plaats van de oude feesten, op 1 november Allerheiligen en op 2 november Allerzielen vieren. Die feesten herdenken de heiligen, mensen die op een bijzondere manier hebben geleefd. Heiligen zijn mensen die op God vertrouwden, en juist daarom méér konden of durfden, of andere dingen durfden te zeggen of te doen, dan de meeste mensen.
En op 2 november, met Allerzielen worden alle 'gewone' mensen herdacht. Mensen die niet de status van heiligheid hebben, maar die wel voortleven in onze gedachten, die nog altijd een plaats hebben in ons leven. Mensen van wie we hielden. Wij mogen er op vertrouwen dat ze bij God zijn, samen met de heiligen. En dat is iets om even bij stil te staan.

Pastor Marion Corvers

Allerzielen