Allerzielen 2019

Tags: 

Allerzielen 2019 - terugblik

Jarenlang was onze, nu gesloten, Antoniuskerk op 2 november de gedenkplek om de overledenen te herdenken. Voortaan gebeurt dat op gepaste wijze in de kerkzaal van het Antoniushuis.
Op zaterdag 2 november was er voor de derde keer gelegenheid om in de grote kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ voor een dierbare een kaarsje of lichtje aan te steken aan de Paaskaars. Alleen zijn met je gedachten bij de overledene. Even stil zijn en aan de mooie herinneringen denken. Naar rustgevende, stemmige muziek luisteren.
73 personen hebben, verspreid over de hele dag, hun dierbaren herdacht. Het was een warm gebeuren, dat deze mensen goed heeft gedaan.
Velen maakten ook gebruik van de gelegenheid om een kopje of thee te drinken en na te praten. Soms kwamen dan de emoties naar boven. Het doet je echter goed om de naam van je dierbare te noemen. Zo blijft wie je liefhad leven over de dood heen.
Daar is Antoniushuis ‘De Vinder’ ook voor om gelegenheid te bieden voor de zorg en het welzijn van mensen. Niet alleen met Allerzielen maar het gehele jaar door. Iedereen altijd van harte welkom

Zaterdag 2 november - Allerzielen in de Antoniuskerkzaal

Ieder jaar weer staat de tweede dag van november in het teken van herdenken wie is overleden. Namen worden genoemd en herinneringen worden zo levend gehouden.
Ook dit jaar, al voor de derde keer, is de kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’ van 10.00 tot 16.00 uur open. Medewerkers van het Antoniushuis zijn de hele dag aanwezig om u te verwelkomen, de weg te wijzen of om u te woord te staan. Er is koffie of thee met een koekje in de woonkamer voor wie dat wil.

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een kaarsje of lichtje te komen opsteken voor zijn of haar overleden familielid, bekende of kennis en even plaats te nemen in de kerkzaal. Een stil moment. In gedachten zijn bij de geliefde die er niet meer is. De goede momenten herinneren.
De Antoniuskerkzaal is door de werkgroep Bloemverzorging sfeervol versierd. Er klinkt stemmige muziek. U kunt de hele dag binnenlopen. Iedereen is welkom.

Antoniushuis ‘De Vinder’, Sint-Vincentiusstraat 113 A te Oosterhout is gelegen links naast de [gesloten] Sint-Antoniuskerk achter het groene hek.

Over Allerheiligen en Allerzielen

Tweeduizend jaar geleden begon bij de Kelten het nieuwe jaar op 1 november, de eerste dag van de winter. Voor hen was de winter een angstige tijd. Er was weinig te eten en de zon liet zich steeds minder zien. In het donker hadden de kwade machten vrij spel. De mensen dachten dat het donker het zou winnen van het licht. Om het licht terug te krijgen offerden ze van de oogst, appels, noten en pompoenen. Op 31 oktober werd de god van de doden vereerd. Op die avond keerden de geesten van de overledenen terug om de levenden bang te maken. Door zich te verkleden als geraamte of spook hoopten de mensen dat de geesten op een dwaalspoor gebracht zouden worden.
Toen het christendom in Engeland kwam moesten de Keltische, heidense feesten verdwijnen. Maar dat gaat niet zomaar. Daarom gingen de kerken, in de plaats van de oude feesten, op 1 november Allerheiligen en op 2 november Allerzielen vieren. Die feesten herdenken de heiligen, mensen die op een bijzondere manier hebben geleefd. Heiligen zijn mensen die op God vertrouwden, en juist daarom méér konden of durfden, of andere dingen durfden te zeggen of te doen, dan de meeste mensen.
En op 2 november, met Allerzielen worden alle 'gewone' mensen herdacht. Mensen die niet de status van heiligheid hebben, maar die wel voortleven in onze gedachten, die nog altijd een plaats hebben in ons leven. Mensen van wie we hielden. Wij mogen er op vertrouwen dat ze bij God zijn, samen met de heiligen. En dat is iets om even bij stil te staan.

Pastor Marion Corvers

Allerzielen