Meimaand

Tags: 

Gerard Berende

De mei maand is traditioneel de Mariamaand. Deskundigen denken dat de naam mei van de Griekse godin Maia is. Die naam betekende oorspronkelijk moeder.

Bij ons staat Maria in de maand mei centraal en wordt ze vaak in de bloemen gezet. Vroeger gingen mensen bloemen plukken in de weilanden: boterbloemen, pinksterbloemen. En dan geurde de hele kerk naar bloemen.

Bij ons mag Maria in de maand mei plaatsnemen in de grote kerkzaal en krijgt ze een centrale plek in de liturgie van de kerk. Er is geen figuur te noemen in en buiten de kerk met zoveel wonderlijke gebeurtenissen. Maria heeft meer titels dan Koningin Maxima. Ze is troost voor ontelbare bedroefden.

Maria mag dan een kraakheldere mantel dragen maar wij weten niet wie er allemaal schuilen onder haar mantel. Hoeveel verschoppelingen en gemartelden hebben hun bescherming bij haar gevonden.

In de evangeliƫn wordt over Maria voor het eerst gesproken bij het bezoek van de engel en voor het laatst op het pinksterfeest. Alles wat daarna in diverse geschriften over haar gezegd en verkondigd wordt, komt voort uit onze verbeelding, in gang gezet door onze fascinatie voor deze vrouw. Ja, blijkbaar heeft Maria, de moeder van Jezus, mensen altijd bijzonder aangesproken. Zo waren er in een bepaalde tijd zelfs veel kinderen die steevast als derde of vierde doopnaam de naam van Maria kregen. En ook in alle kerken vindt men wel een betekenis van haar. Bovendien laten we graag een kaarsje bij haar branden.