Kinderpagina Juni 2005

BijlageGrootte
PDF-pictogram kleurplaat.pdf38.08 KB

Tags: 

Reizen
Mensen hebben altijd al veel gereisd. Vroeger ging dat te voet of met paard en wagen. Tegenwoordig maken we gebruik van allerlei snelle vervoersmiddelen. Sommige mensen reizen voor hun plezier in de vakantie. Anderen voor hun werk of voor hun geloof.

Soms gaan mensen naar een bedevaartplaats, een heilige plaats. Ze gaan naar zo'n plaats omdat er iets bijzonders is gebeurd of omdat er bijzondere personen hebben gewoond. Mensen die deze plaatsen bezoeken noemen we pelgrims.

Kinderpagina Juni 2005 1

Op zo'n plaats is vaak een reliek. Dat is een aandenken, een bewijs van b.v. een heilige die daar geweest is of gewoond heeft. Het kan b.v. een stukje rib, een kies, een haarlok of een stukje kleding zijn dat ze gedragen hebben. De mensen maken soms lange reizen om zo'n reliek te kunnen zien of aanraken. Mensen geloven dat die reliek je kracht geeft of beter kan maken. Vooral vroeger was een echte pelgrimstocht beslist geen ontspannen vakantiereisje. Mensen waren vaak lang onderweg, soms zelfs alleen. Ze hadden tijd om na te denken over hun leven. Echte pelgrims gaan als het ware ook op reis naar zichzelf. Het kan ook een zoektocht zijn naar wat mensen kunnen en willen. Tegenwoordig gaan mensen vaak met bussen of met de auto naar zo'n bedevaartplaats.

Enkel bekende bedevaartplaatsen zijn:
Jeruzalem. Dit is de hoofdstad van Israël, het land waar Jezus leefde.
In de tijd van Jezus stond in Jeruzalem de tempel, het huis van God. In 70 na Christus werd de tempel verwoest. Er is één muur overgebleven, de Klaagmuur. De mensen maken nu lange reizen om hier te kunnen bidden.
Lourdes. Hier zag de 14-jarige Bernadette tijdens het hout zoeken een Dame, gekleed in het wit met een blauw ceintuur. Het zou Maria geweest zijn. Vele zieken reizen nu naar deze plek in Frankrijk. Ze drinken van het water dat hier uit de rots komt in de hoop beter te worden.

Rome. Dit is de plaats waar de paus, het hoofd van de Rooms-katholieke kerk, woont. De paus is de opvolger van Petrus, één van de leerlingen van Jezus. Petrus is in Rome gestorven en zijn graf bevindt zich in de St. Pieter, de kerk die naar hem is genoemd. Met Pasen zegent de Paus de vele pelgrims op het St. Pietersplein. Tegenwoordig gaan de mensen hier niet meer te voet naar toe.

Kinderpagina Juni 2005 2

Mensen die ook veel reizen zijn missionarissen. Ze zijn niet op vakantie, maar steeds op weg om andere mensen te helpen. Ze werken in ontwikkelingslanden. Ze leren mensen hun land beter te bewerken. Ze geven les aan vrouwen en kinderen of ze werken in de gezondheidszorg. Ze werken vaak in een groot gebied, maar kunnen niet zomaar even het vliegtuig of de trein pakken. Er zijn veel te weinig vervoersmiddelen. De MIVA is een organisatie die zorgt voor meer vervoersmiddelen in deze gebieden. Niet om mee op vakantie te gaan, maar om mensen te helpen. Zo kunnen ze er b.v. voor zorgen dat iemand op tijd in het ziekenhuis is.

In de kerk vind je een bouwplaat van zo'n auto die de MIVA aan de missionarissen kan geven. Deze bouwplaat mag je gratis meenemen. In de vakantie heb je vast wel tijd om hem te kleuren en in elkaar te zetten. Plak de bouwplaat wel eerst op stevig papier of karton. Na de vakantie kun je hem dan ook nog als pennenbakje gebruiken. De kleurplaat is onderaan deze pagina te vinden.

Veel plezier en een prettige vakantie.