Antoniusfeest 2022

Tags: 

Antoniusfeest 2022 - weer als vanouds

Dit jaar wordt voor de 28e keer het Antoniusfeest gevierd. Aanvankelijk gebeurde dit in de Sint-Antoniuskerk maar sinds die gesloten is in de kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’. Dit jaar wordt de naamdag [13 juni] van Sint-Antonius van Padua gevierd in de donderdagavondviering van 19.00 uur op 16 juni. Voorgangers zijn pastoor Jochem van Velthoven en diaken Peter Hoefnagels. De Antoniuszangers o.l.v. Theo Michielsen luisteren de viering op met gezang.

Weggeefbrood
De Antoniusbroodjes zijn bestemd om “door te geven” aan mensen waarvan wij vinden dat die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Dit in navolging van Antonius. De broodjes zijn maar op één plaats in Oosterhout gratis te verkrijgen: in de Antoniuskerkzaal, Sint-Vincentiusstraat 113 A, Oosterhout.

Iedereen is van harte welkom en vergeet niet na afloop van de viering van 16 juni om een Antoniusbroodje mee te nemen en af te geven aan iemand die het nodig heeft.

De traditie van het Antoniusbrood

De traditie van het Antoniusbrood is ontstaan in 1890 na de belofte van een winkelierster Louise Bouffier uit Toulon [Frankrijk].
Zij kon haar winkel niet binnen omdat het slot van de voordeur kapot was. Zelfs de slotenmaker slaagde er niet in om de deur open te krijgen. Hij vertrok om zwaarder gereedschap te halen. Louise beloofde aan Sint-Antonius dat ze brood aan de armen zou geven als de deur ongeschonden bleef. Voor de slotenmaker de zware hamer hanteerde, probeerde hij nog een keer met de sleutel de deur te openen. Zonder moeite ging de deur open.
Uit dankbaarheid plaatste Louise een Antoniusbeeldje met een offerbusje op de toonbank. Met de opbrengst kocht ze brood om dat uit te delen aan diegenen die het nodig hadden. Haar idee sloeg aan en werd overgenomen door talloze katholieke parochies in heel West-Europa.