Preek 19-20 juli 2008

Tags: 

Onkruid. Wat is onkruid? Gewoon een ander gewas. Wanneer op een akker met aardappelen tarwe staat dan is dat onkruid. Als op een veld maïs een uienplant staat is dat onkruid. Iets wat er gewoon vreemd is. In de samenleving hebben we dit ook. In een wijk wonen Nederlanders maar daar woont toevallig ook een enkele Marokkaan of Turk tussen in. In een wijk of stad van katholieken woont een protestant of in een protestant dorp een katholiek. Tussen heterosexuelen woont een homo of een lesbienne. Hoe gaan we dan met elkaar om.

In deze herinner ik me een verhaal van Gerard en Mia. Gerard en Mia vonden het jammer. Ze hadden het altijd goed kunnen vinden met de buren. Maar helaas ze gingen verhuizen. Wie zou er nu naast hen komen wonen? Op een dag waren er vreemde mensen in het huis naast hen gesignaleerd. Twee dagen later wist iedereen het Gerard en Mia te vertellen. Jullie krijgen Marokkanen naast jullie. Er werd meteen commentaar bij geleverd. Je moet protesteren bij de gemeente. Door Marokkanen verloedert de wijk. Straks lopen ze met burka’s hier in de straat. Een derde zei:”Als we samen werken kunnen we ze ook wegpesten.” Gerard en Mia horen dit alles aan. Ze vinden dit geklets gemeen, want niemand kent de Marokkanen persoonlijk. Ze vinden dat ze de nieuwe buren een kans moeten geven en netjes als buren ontvangen.

Een week later staat de verhuiswagen bij de buren voor de deur en betrekken de Marokkanen als buren het huis. Het zijn een vader en een moeder met 3 kinderen van 4 tot 9 jaar. Een paar dagen later gaan Gerard en Mia als buren even kennismaken. Het zijn vriendelijke mensen en ze spreken redelijk nederlands. De kinderen van Gerard en Mia die van dezelfde leeftijd als hun kinderen zijn spelen al gauw met de kinderen van de buren.

Na een jaar concluderen Gerard en Mia dat ze aan die Marokkanen goede buren hebben gekregen. Ze helpen elkaar. Toen Gerard in het voorjaar zijn huis opschilderde had de buurman hem spontaan geholpen. Wanneer nu de mensen aan Gerard en Mia vragen: Hoe gaat het met de nieuwe buren? Dan is hun antwoord: Goed. Begin je naasten met respect te behandelen. Dan roept dit bij je naasten ook de betere krachten op.

Vroeger was er Henry de Greve van de Bond zonder Naam. Hij had een goede spreuk:” Verbeter de wereld begin bij jezelf.” Treed ik mijn naaste agressief tegemoet. Dan roept dit agressie op. Ben ik vriendelijk dan roept dit bij de ander ook de betere krachten op.

Het gaat er telkens om de ander te respecteren. De ander in zijn waarde laten. Dit gaat op voor gehuwden onderling. Voor hen is het ook belangrijk hierbij stil te staan. Want hoe vaak leidt gebrek aan respect binnen een huwelijk tot echtscheiding.

De ander in zijn waarde laten. Je pestbui niet op de ander afreageren. Respect: als de ander je wat vertelt ook luisteren. Voor de gevoelens van de ander wanneer de ander heel blij of verdrietig is daar niet als een ijsbeer langs heen leven. In elk gezin is dit belangrijk dat vader en moeder oog en oor hebben voor elkaar en voor de kinderen. Hebben vader en moeder oog en oor voor elkaar, luisteren ze naar elkaar, gaan ze op de vragen, de zorgen van de ander in. Dan geeft dit een heerlijke sfeer en geest in het gezin.

De kinderen moeten nog normen en waarden leren. Daarom is het allereerst belangrijk dat vader en moeder de kinderen respecteren oog en oor hebben voor hun gevoelens, vragen en problemen. Ervaren de kinderen bij hun ouders respect dan zullen zij dit overnemen en respect krijgen voor hun ouders en elkaar. Wanneer respect voor elkaar onze samenleving tekent komen we tot een betere wereld.

H. de Valk