Reliëfs “Samen onderweg” verhangen

Tags: 

De drie reliëfs op de voorgevel van het Antoniushuis

door Gerard Berende

Een zichtbare herinnering aan onze Antoniustijd zijn, naast het beeld van Antonius, de drie reliëfs.
Een beeldhouwwerk waarbij vormen uit de achtergrond naar voren komen, een oneffenheid van verheven werk, wat naar voren komt ten opzichte van iets anders. Gemaakt door Joep Struijk ter gelegenheid van het 50-jarig priesterfeest van pastoor H. de Valk [1953-2003].

Het was een groot feest. Er was een gastpredikant: Martin Vijverberg dominicaan. De koren zongen ‘Groter dan ons hart’. Ook kinderkoor ‘De Flierefluiters’ gaf acte-de-presence. Het kunstwerk dat werd onthuld heette ‘Samen onder weg’.
Omdat wij Antonianen dachten nog heel lang onderweg te zijn, werd het kunstwerk verplaatst van de muur van de kerk naar de voorgevel van ‘De Vinder’. ‘De Vinder’ zou immers niet verkocht worden en zo was het kunstwerk veilig gesteld.

Reliëf 1. Waar Zoeker en Vinder elkaar ontmoeten komt het Woord tot leven
Reliëf 2. Middenin is een vredesduif afgebeeld; in de hoeken zijn symbolen van de vier evangelisten afgebeeld.
Boven links: de adelaar - evangelist Johannes
Boven rechts: de leeuw - evangelist Markus
Onder links: de engel - evangelist Matteüs
Onder rechts: de stier evangelist Lukas.
Reliëf 3 is groter dan de andere twee. Links is een altaar met daarop een beker en een schaal te zien.
Pastoor De Valk staat bij het altaar. Rechts is een grote boom afgebeeld, verwijzend naar de bomenbuurt. Tussen pastoor en de boom zijn 8 personen in verschillende leeftijden afgebeeld.
Het stelt voor de Voorganger en het volk.

Geschiedenis

In 2003 werden op het ‘pleintje’ voor Antoniushuis ‘De Vinder’ drie reliëfs aangebracht aan de zijmuur van de kerk. Het was een cadeau ter gelegenheid van het 50-jarig priesterjubileum van Harry de Valk. Op 25 juli 2003 was het namelijk 50 jaar geleden dat Harry de Valk priester werd gewijd. De titel van de drie reliëfs was “Samen onderweg”.

Op donderdag 7 juni 2018 werden deze reliëfs door ontwerper en beeldhouwer Joep Struijk aangebracht op de muur van het Antoniushuis. Omdat het een zwaar karwei betrof, bood de heer Loek van Mook een helpende hand. Met vereende krachten werden de reliëfs overgebracht naar hun nieuwe plaats. Ook het herdenkingsplaatje onder de drie panelen verhuisde mee.
”De reliëfs zijn nog steeds in goede staat. Zon en regen hebben er geen vat opgekregen.” aldus beeldhouwer Joep Struijk.