Oosterhout viert 75 jaar bevrijding

Tags: 

Wat een drukte rondom de Sint-Antoniuskerk

Op zaterdag 2 november 2019 was het en drukte van je welste rond de Antoniuskerk. Velen staken gedurende die dag een kaarsje aan in de grote kerkzaal van Antoniushuis ‘De Vinder’.

Maar ook buiten was veel te zien, te beleven en vast te leggen op de gevoelige plaat.
Vanuit Oosteind reed ’s middags het defilé van oude historische legervoertuigen via de Hoogstraat door de Abdis van Thornstraat en Zandheuvel. In de schaduw van de meer dan 100 jaar oude Antoniuskerk werd halt gehouden in de Abdis van Thornstraat ter hoogte van het monument in de muur van de O.L.V. Abdij.

Om 18.00 uur, diezelfde dag, werd in het portaal van de Sint-Antonius van Padua de wandeling van de “Kilometer van de Vrijheid” geopend door burgemeester Mark Buijs. In de hal van de kerk werden op het plafond overtrekkende vliegtuigen geprojecteerd.
In het portaal waren ook twee verduisteringsrollen van golfkarton te zien, die tijdens de oorlog werden gebruikt om de Antoniuskerk te verduisteren. De rollen zijn voorzien van schilderingen.
Op het pleintje achter het hek voor Antoniushuis ‘De Vinder’ was een tent opgesteld. Daar werden lichtbeelden vertoond over de kerk, de schuilkelder op het terrein van de oude pastorie en de omgeving. Bij de deur van “De Vinder” bestond de mogelijkheid om een lichtje aan te steken voor de Oosterhoutse oorlogsslachtoffers.

Op zondag 3 november bestond de gehele dag de mogelijkheid om de schuilkelder in de tuin van de oude pastorie, gebouwd door pastoor Van Loon, te bezoeken. Ongeveer 170 personen daalden, in groepjes van negen, af in de schuilkelder.