Dodenherdenking 2019

Tags: 

Op 5 mei wordt weer Bevrijdingsdag gevierd. In heel het land zijn muziekfestivals voor jong en oud. Het is dan voor velen een vrolijke dag. Voorafgaand aan die dag worden op 4 mei de gevallenen herdacht. Zij maakten het mogelijk dat wij nu in alle vrijheid kunnen spreken en leven. Die herdenking gebeurt ook in Oosterhout. Het college van burgemeester en wethouders legt kransen bij de graven van de gevallenen. Zo ook o.a. op de begraafplaats Leijsenakkers. Daar brengen ze terecht een bezoek aan het ereveld waar de Poolse strijders liggen begraven die het leven lieten bij de bevrijding van West-Brabant.

Maar op die zelfde begraafplaats is ook een monument voor de Oosterhoutse soldaten die sneuvelden bij de verdediging van Nederland bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Bij dat monument van die drie Oosterhoutse militairen blijft het die avond stil. Daar wordt geen krans gelegd en een toespraak gehouden. Het monument is niet opgenomen in het jaarlijks herdenkingsprogramma van de gemeente Oosterhout.

Laten we hen daarom hier bij naam noemen:

* Toon Damen, neergeschoten in de verdedigingslinie De Peel te Asten op 10 mei 1940 en overleden op 12 mei 1940. Begraven op 20 mei 1941 te Oosterhout.

* Frederik Hoekstra, omgekomen bij Nederweert 10 mei 1940. Begraven op 20 mei 1941 te Oosterhout.

* Ad Tielemans, gesneuveld tijdens de strijd op de Grebbeberg op 13 mei 1940. Hij ligt begraven op het Grebbekerkhof te Rhenen.
Gedenken we hen.

“Zij lieten door hun dood aan heel het volk een voorbeeld na van edele gezindheid en een herinnering aan waarachtigen moed.” [2 Makkabeeën 6:31]

Opschrift grafmonument op de begraafplaats Leijsenakkers