Vertrek kruiswegstaties

Tags: 

Verdere ontmanteling van de Sint-Antoniuskerk

Dinsdag 9 januari 2024 is de kruisweg, die in de Antoniuskerk hing, verwijderd. Verhuisbedrijf De Mannen van Stoof haalde voorzichtig de kleurige gipsen staties uit de omlijsting. Daarna werden de groene lijsten van de kerkmuur losgeschroefd. Als laatste werd het onderschrift van elke statie losgemaakt.

Vanuit het bisdom Breda was een persoon aanwezig om toezicht te houden. De 14 staties worden afgevoerd naar het depot van het bisdom in Ulicoten waar ze worden opgeslagen. De bijzondere kruisweg hing sinds 1977 in de Antoniuskerk.
Kale plekken op de muren van de kerk herinneren er nog aan waar eens de kruisweg hing.

Klaar voor vertrek uit de Sint-Antoniuskerk

Oosterhout. Sint-Antoniuskerk. Zaterdagmorgen. 16 november 2019. Op het plein voor de kerk stond op die dag een “file” van personenauto’s, auto’s met aanhanger en bestelbusjes. Een enkeling kwam te voet met een steekwagentje of vergezeld van twee sterke mannen. Zowel de grote buitendeuren als de binnendeuren stonden wagenwijd open om het vertrek van de kerkbanken te vergemakkelijken. In de kerk was het behalve erg koud, de verwarming is al jaren buiten gebruik, een komen van bezoekers en een gaan van kerkbanken. Halverwege het middenpad meldden de kopers zich. Nadat ze betaald hadden, werd hun bevestigingsmail afgestempeld en konden ze hun kerkbank[en] meenemen.

In de week voorafgaand aan zaterdag 16 november waren de gereserveerde kerkbanken losgeschroefd van hun jarenlang vertrouwde plek en verreden naar achter in de kerk. Daar stonden ze in slagorde te wachten op hun nieuwe eigenaar. Klaar voor hun vertrek.

In Frankrijk hebben ze voor dat moment een spreekwoord: “Partir c’est mourir un peu”. En zo voelde het voor de vrijwilligers die die morgen in de kerk aanwezig waren. Het vertrek van de kerkbanken was voor hen een beetje sterven. Kopers vertelden spontaan over de tijd van vroeger. Over hun ouders en grootouders met wie ze, gezeten op zo’n bank in de Antoniuskerk, de tijd hadden “doorgebracht”. Emoties waren duidelijk te horen in hun verhalen. Bij de aanwezige vrijwilligers, die de verkoop van de banken begeleidden, zorgde het afscheid nemen van de tweezits- en vijfzitsbanken voor een brok in de keel. Voor hen was er warme koffie of thee om die “brok” door te spoelen. Na afloop bood de Antoniuskerk een ontluisterende aanblik. Alleen de zeszitsbanken stonden nog in het gelid op hun plaats in de kerk. Hun beurt afwachtend voor hun afscheid van de 111 jaar oude Sint-Antoniuskerk.

Verkoop kerkbanken van start

Als gevolg van de sluiting van de Sint-Antoniuskerk worden de kerkbanken verkocht.

Wij stellen u in de gelegenheid om een kerkbank te kopen.
Het gaat om de volgende oude authentieke kerkbanken van mahonie:

6 zits ca 3.86 meter lang: 200,00 euro
5 zits ca 3.23 meter lang: 150,00 euro
2 zits ca 1.58 meter lang: 100,00 euro.

Hiervoor hanteren wij de volgende spelregels:
* U kunt uitsluitend via st-antonius@catharina-parochie.nl aangeven hoeveel en welke banken u wilt hebben. Vermeld in de mail behalve uw naam ook uw straat, huisnummer en woonplaats.

* OP = OP. Indien nodig geschiedt toewijzing op basis van datum en tijd van ontvangst van uw mail in onze mailbox
st-antonius@catharina-parochie.nl

* Inschrijven kan vanaf heden tot zondag 10 november 24.00 uur.

* Er kan niet over gebeld worden.

* Banken dienen contant te worden betaald en opgehaald op zaterdag 16 november 2019 tussen 10.00 en 12.00 uur bij de voormalige Sint-Antoniuskerk. Er kan niet gepind worden. Breng bij het afhalen van uw kerkbank, de mail die u hebt ingestuurd, uitgeprint mee.

Het geld dat hiermede wordt opgehaald komt in een fonds om o.a. het dak van De Vinder te repareren.
Ad Lips