Vastwel 2021

Tags: 

Vastwel is een initiatief van het Leer- en Inspiratiehuis van het Sint-Catharinadal. Vastwel organiseert activiteiten in de vastentijd. Dit jaar onder de titel Tijd & Eeuwigheid.

Een deel van de activiteiten vindt in de buurt plaats, dus daarom in dit Kruispunt aandacht daarvoor. De meeste activiteiten zijn vrij toegankelijk.

Op de Zandheuvel komt een tentoonstelling over zandlopers. Die blijft de hele vastentijd aanwezig.

Bij het Catharinadal zijn twee tentoonstellingen. Een met de portretten van 19 mensen, die allemaal een brief geschreven hebben over Tijd en Eeuwigheid en een van leerlingen van het Mgr. Frenckencollege.

De ORTS zendt dagelijks een interview uit opgenomen in de Sint-Antoniuskerk. Veertig mensen doen hun verhaal over tijd en eeuwigheid. Daarnaast zijn interviews te zien van deelnemers aan het Oosterhouts Senioren Collectief.

Ook worden er lezingen gegeven in het Mgr. Frenckencollege met diverse sprekers.

Het hele programma is te vinden op vastwel.life.

T.V.-opnames in de Sint-Antoniuskerk

Op een koude zaterdagmorgen werd in alle vroegte de Antoniuskerk omgetoverd tot een T.V.-studio. In de loop van de week waren de decorstukken al binnengebracht en geordend. In bestaande gaten werden keilboutjes aangebracht en waslijnen gespannen. Aan die waslijnen kwamen spijkerbroeken te hangen.
Een T.V.-ploeg uit Drimmelen kwam met een complete regiewagen aangereden, kabels werden uitgerold en camera’s en verlichting opgesteld. Drie grote warmtekanonnen moesten zorgen dat er ook nog wat warmte in de kerk kwam.

De gasten die werden geïnterviewd werden eerst ontvangen in een warme Vinder. Dan werden ze opgehaald om het interview op te nemen. Iedereen had tevoren een tekst aangeleverd over tijd en eeuwigheid, zodat de interviewster goed voorbereid aan het gesprek kon beginnen.
In het decor staat een aantal zandlopers, groot en klein. Een ervan bepaalt de lengte van het interview. Na acht en een halve minuut is de bovenste helft van de loper leeg en is het gesprek afgelopen.

De interviews zijn tijdens de vastentijd te zien op het kanaal van de ORTS en op de YouTube-pagina van de ORTS.