Speelgoedmuseum

Een tijdelijk extra depot voor het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum aan de Zandheuvel zit op een prachtige locatie in de voormalige St.-Vincentiusschool in het Museumkwartier, maar is de laatste jaren bezig om uit zijn jasje te groeien. Dankzij de schenkingen die uit het hele land naar het museum gebracht worden, groeit de collectie gestaag.

De museumvrijwilligers van de afdeling Collectie en Registratie werken drie ochtenden per week aan het uitzoeken, registreren, fotograferen en catalogiseren van het speelgoed. Dit is heel leuk maar ook tijdrovend werk omdat alles wat in de collectie opgenomen wordt, ook in de landelijke database van geregistreerde musea opgeslagen moet worden. Het zorgvuldig registreren in deze database is een voorwaarde om een erkend museum te mogen zijn en deze erkenning willen we graag behouden.

Omdat er in het museumdepot weinig plaats is om te werken, zijn we al geruime tijd op zoek naar een grotere ruimte. De noodzaak om zo'n tijdelijke ruimte te vinden werd versterkt omdat ook ons externe depot opgeheven moest worden.
Toen dachten we: stel je voor dat het zou kunnen in de Sint-Antoniuskerk, dat is vlakbij het museum en daar is héél veel ruimte! We hebben dus de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of we tijdelijk een stuk van de kerk zouden mogen gebruiken.
Tot onze grote vreugde werd er door de beheerders positief op gereageerd en mogen we de komende maanden in de kerk het speelgoed uitzoeken. We zijn er heel blij mee! De behulpzaamheid van de Sint-Antoniusparochie is heel bijzonder en heel fijn om mee te maken. We gaan daar dus met veel (speel)plezier aan de slag.

Mocht u denken als u dit leest: misschien zou het leuk zijn om als vrijwilliger te helpen in het museum, dan bent u meer dan welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We zijn altijd op zoek naar collega's want er is van alles te doen in het museum, voor iedereen, van elke leeftijd.
Het gezegde: we stoppen niet met spelen omdat we oud worden, maar we worden oud omdat we stoppen met spelen, past ons allemaal.

Annemarie Nieuwenhuijse
E: anieuwenhuijse@speelgoedmuseum.nl
T: 0651251507