2021 – Jaar van het Brabants Kloosterleven

Tags: 

Het jaar 2021 is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot het Kloosterjaar. De aanleiding voor dit feestelijk Kloosterjaar zijn vier jubilerende kloostergemeenschappen die in 2021 hun eeuwenlange bestaan in Brabant vieren. In een live uitzending vanuit het 650 jaar oude klooster Sint Agatha opende op 10 februari Koning Willem-Alexander het Brabants Kloosterjaar.
De opening door de Koning is terug te kijken op https://brabantskloosterleven.nl. Klik daarna op Bekijk de opening terug

De jubilerende kloostergemeenschappen
De orde van de kruisheren woont, werkt en bidt al 650 jaar in het klooster Sint Agatha. Dit klooster is daarmee het oudste aan één stuk bewoonde klooster van Nederland.

De orde van de norbertinessen werd 750 jaar geleden opgericht in het Brabantse Vroenhout. De norbertinessen zijn de oudste vrouwenkloostergemeenschap van Nederland. Sinds 1647 wonen en werken de zusters in het slotje De Blauwe Camer, dat gelegen is in De Heilige Driehoek in Oosterhout. In verband met de coronabeperkingen is besloten de activiteiten pas op te starten vanaf de stichtingsdatum 9 oktober.

De orde van de norbertijnen werd 900 jaar geleden opgericht. De norbertijnen wonen in de Abdij van Berne in Heeswijk Dinther.

De jongste van de vier jubilerende kloosterorden zijn de zusters clarissen. Zij volgen al 550 jaar de kloosterregels van Clara van Assisi en doen dat sinds 300 jaar vanuit het klooster in Megen.